A Cañiza celebra unha nova edición do Cocido Cañicense, que chega á súa sexta tempada «como un dos eventos máis destacados do outono», segundo indican desde o Concello. O alcalde Luis Piña presentou esta mañá, no restaurante Os do Resero, a nova tempada acompañado da Concelleira Eva Rivas e do Alcalde de O Carballiño, Francisco Fumega, e o Alcalde de Tui, Enrique Cabaleiro, nun acto que destaca «a cooperación institucional e a importancia da gastronomía como eixo de promoción turística».
Cando?
Durante a semana do 27 de outubro ao 2 de novembro, a hostalería local servirá o tradicional cocido cañicense, un prato que «forma parte da identidade culinaria da vila e que se pode degustar todo o ano, especialmente na época do frío». O tempo de frío é tempo de cocido”, lembrou o Alcalde, poñendo en valor o esforzo e a implicación dos hostaleiros e adegas locais.
Segundo indican desde a administración local, o cocido é parte esencial da identidade culinaria da Cañiza. Un prato que mantén vivo o espírito da cociña tradicional galega, elaborado de maneira artesanal con produtos da terra e o coidado propio das receitas de sempre. Cada plato fala de historia, das familias e da trasmisión desta tradición culinaria de xeración en xeración.O Cocido Cañicense é unha mostra desta cociña, «preparado con chourizos de cebola e de carne, fuciño, rabo, orella, cacheira, lacón, touciño, costela, pito, carne de vacún, patacas, fabas, garavanzos, cenorias e verdura ou repolo».
Ademais, acompáñase de caldo servido en tazón, sobremesa de arroz con leite ou leite frita e cafés, todo maridado cos viños da D.O. Rías Baixas das adegas locais Eido da Fonte e Abelán.
Onde?
Na presentación, o Alcalde destacou a necesidade de reservar mesa con antelación nos establecementos adheridos a esta semana promocional:
- Os do Resero
- Eido do Monte
- Arela
- Hammond
- Chiringuito da Avoa
- Xamonería Xatomé
- Área de Servizo
- Bar Piri Piri
- Casa Eligio
- O Noso Bar
Sorteo para as persoas que participen na nova edición
Este ano tamén se mantén a iniciativa da tempada 2024 de agasallar a cada comensal que goce dun menú de cocido nesta semana promocional, cunha rifa para participar no sorteo de 30 noites de hotel para dúas persoas nos establecementos do municipio.
O sorteo celebrarase o 14 de novembro, unha iniciativa coa que o Concello «quere recoñecer a fidelidade dos visitantes e impulsar o turismo de proximidade«. “Queremos que o Cocido Cañicense sexa tamén unha oportunidade para descubrir A Cañiza, a súa gastronomía, as súas adegas e as súas rutas de sendeirismo, que nesta época do ano acadan unha beleza especial”.
Na presentación o Alcalde Luis Piña agradeceu a presenza dos seus homólogos e puxo en valor a cooperación institucional que une a A Cañiza, O Carballiño e Tui, tres concellos que comparten «compromiso coa promoción do territorio e co mantemento das súas tradicións, tanto gastronómicas como relixiosas e culturais».
O Alcalde destacou tamén as semellanzas entre A Cañiza e O Carballiño, «dous concellos pioneiros na promoción do turismo gastronómico a través das súas coñecidas festas do Xamón e do Polbo, celebradas tradicionalmente en agosto, e agradeceu a primeira visita institucional do Alcalde de Tui».